© Pari-daeza

Fruit: Ribes nigrum (Zwarte bes)

Algemeen

De zwarte bes komt van nature voor in West-Europa vooral in vochtige gebieden. Het is een winterharde bladverliezende struik die tot 2 meter hoog kan worden en bloeit in april / mei met trossen onopvallende bloemen, gevolgd door trossen zwarte bessen in juli. Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=269204 - By Alinja - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3286523 - Door Jerzy Opioła - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1796645

Opkweken

Plant de zwarte bes op een zonnige plaats, evt. in lichte schaduw, op een humusrijke enigszins vochtige grond. Door vrij diep te planten ontstaan veel nieuwe grondscheuten. Goed bemesten met organische mest, niet bekalken. De zwarte bes is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving geeft meer vruchten. Vermeerderen door winterstek. Rassen: 'Ben Alder' laat en vatbaar voor ziekten 'Ben Nevis' vroeg rijp 'Ben Tirran' zeer laat en zeer vatbaar voor ziekten ‘Boskoop Giant’ hoge opbrengst

Snoeien

In het eerste jaar is snoeien overbodig. Snoei vervolgens vanaf het derde jaar elk najaar na de oogst ongeveer een derde van de oudste takken tot op de grond weg. De meeste vruchten worden namelijk gevormd aan de takken die het jaar ervoor gegroeid zijn. In de winter en het vroege voorjaar dient u gezwollen knoppen ( is een aantasting door rondknopmijt) te verwijderen. Bij ernstige aantasting snoeit u de takken terug. Zie ook hier.

Oogsten

Oogsten van juli tot medio augustus. De rijpe bes is zwart. Pluk alleen de echt rijpe bessen. Vaak rijpen niet alle bessen van één tros op het zelfde moment. Photo by storebukkebruse - By Bearas - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17841344

Gebruik

Zwarte bes wordt vers weinig gegeten, maar verwerkt tot gelei, saus of sap (cassis). De bessen kunnen ook op alcohol worden gezet en zo worden verwerkt tot bessenlikeur. Ze kunnen ook worden ingevroren of gedroogd.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Ribes nigrum (Zwarte bes)

Algemeen

De zwarte bes komt van nature voor in West-Europa vooral in vochtige gebieden. Het is een winterharde bladverliezende struik die tot 2 meter hoog kan worden en bloeit in april / mei met trossen onopvallende bloemen, gevolgd door trossen zwarte bessen in juli. Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=269204 - By Alinja - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3286523 - Door Jerzy Opioła - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1796645

Opkweken

Plant de zwarte bes op een zonnige plaats, evt. in lichte schaduw, op een humusrijke enigszins vochtige grond. Door vrij diep te planten ontstaan veel nieuwe grondscheuten. Goed bemesten met organische mest, niet bekalken. De zwarte bes is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving geeft meer vruchten. Vermeerderen door winterstek. Rassen: 'Ben Alder' laat en vatbaar voor ziekten 'Ben Nevis' vroeg rijp 'Ben Tirran' zeer laat en zeer vatbaar voor ziekten ‘Boskoop Giant’ hoge opbrengst

Snoeien

In het eerste jaar is snoeien overbodig. Snoei vervolgens vanaf het derde jaar elk najaar na de oogst ongeveer een derde van de oudste takken tot op de grond weg. De meeste vruchten worden namelijk gevormd aan de takken die het jaar ervoor gegroeid zijn. In de winter en het vroege voorjaar dient u gezwollen knoppen ( is een aantasting door rondknopmijt) te verwijderen. Bij ernstige aantasting snoeit u de takken terug. Zie ook hier.

Oogsten

Oogsten van juli tot medio augustus. De rijpe bes is zwart. Pluk alleen de echt rijpe bessen. Vaak rijpen niet alle bessen van één tros op het zelfde moment. Photo by storebukkebruse - By Bearas - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17841344

Gebruik

Zwarte bes wordt vers weinig gegeten, maar verwerkt tot gelei, saus of sap (cassis). De bessen kunnen ook op alcohol worden gezet en zo worden verwerkt tot bessenlikeur. Ze kunnen ook worden ingevroren of gedroogd.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk